Rezervovat pobyt
Náš příběh

Náš
Příběh

Bylo, nebylo, za sedmero horami, V Bezovém Údolí..

1600
Začátek příběhu
1818
Křížem, krážem
2020
V Bezovém Údolí

Oáza klidu
v náručí přírody

Boutique hotel V Bezovém Údolí je jako stvořený k odpočinku na místě s autentickým geniem loci, v souladu s přírodou a v úctě k tradičním hodnotám a udržitelnému stylu života.

Historická chalupa jedinečným způsobem propojuje kulturní památku s minimalistickým přístupem k interiérovému designu. Nabízí ubytování v pěti apartmánech s vlastní koupelnou i plně vybavený apartmán až pro 10 lidí ve zrekonstruované stodole.

Zážitková restaurace nabízí moderní českou kuchyni z lokálních ingrediencí nejvyšší kvality. Hostům našeho Hotelu a Restaurace podáváme bohaté snídaně, obědy servírujeme z hrnců na tradičních omítaných kamnech a večeře formou a la carte menu.

Chalupa V Bezovém Údolí

Rodinné prostředí

Klidné prostředí i pro rodiny

Zážitková gastronomie

Pro vegetariány i masožravce

Autentičnost

Chalupa z 16. století

Viadukt v Kryštofově Údolí

Genius loci

“Místo s duší, které oslovuje všechny smysly”

Kryštofovo Údolí
srdce Jizerských hor

Kryštofovo Údolí leží v údolí říčky Rokytky na severní straně Ještědského hřbetu. Původní název usedlosti, “Holundergrunt” (Bezové údolí) se stal inspirací pro jméno našeho resortu.

Obec je od roku 2004 vesnickou památkovou zónou tvořenou řadou historických hrázděných a roubených chalup. Dominantou lokality je jeden z nejhezčích železničních viaduktů v Česku.

Pašerácká stezka, která v minulosti tajemným údolím vedla, byla předlohou pro pochod pašeráků v předehře opery Hubička od Bedřicha Smetany. Kromě barokního dřevěného kostela, orloje, muzea betlémů a dalších historických památek nabízí okolí údolí nespočet možností pro turistiku, cykloturistiku a běžkové lyžování.

Lidová architektura

Památková zóna

Betlémářství

Muzeum betlémů

Viadukt

Železniční kaskáda

Křišťálové údolí

600 let sklářství

Bylo nebylo,
příběh Bezového Údolí

V souladu s přírodou

Původní název usedlosti Holundergrunt, česky Bezové údolí, u říčky Rokytky na severní straně Ještědského hřbetu, se stal inspirací i pro jméno dnešního butikového hotelu se zážitkovou restaurací a vlastní pekárnou. Manželé Michal a Tereza Hoškovi objevili v tomto jedinečném objektu příležitost k zpomalení a uskutečnění svého snu o udržitelnosti bez kompromisů, která obstojí i v průběhu času.

„Chtěli jsme vytvořit místo venkovského, zdravého a udržitelného života v souladu s přírodou. Chtěli jsme nabídnout naše hodnoty a životní styl. Tak vznikla myšlenka místa, které bude galerií současného českého designu zasazeného do minimalisticky pojatého interiéru historické chalupy. Butikový hotel s restaurací bude nabízet skutečně lokální, nutričně vyváženou gastronomii z těch nejlepších surovin regionu. Naším cílem bylo vytvořit autentický zážitek, což se, věříme, podařilo,” uvádí Michal Hošek. Po dlouholeté manažerské kariéře se rozhodl změnit roli a stát se podnikatelem.

Noví majitelé se rozhodli pro autentičnost. Přestavba respektuje původní podobu chalupy z počátku devatenáctého století, i když historické prameny naznačují její vznik ještě před Bílou horou – stavení je poprvé zmiňováno již v písemných pramenech z roku 1600. Lokalita je od roku 2004 vesnickou památkovou zónou tvořenou řadou historických hrázděných a roubených chalup. Proměna jedné z osmi posledních dochovaných křížových chalup v Česku byla svěřena mistrným řemeslníkům, kteří pracovali s úctou k tradičním technikám a původním materiálům.

Jednou z historických zajímavostí je, že v devatenáctém století se v chalupě nacházela hospoda známá jako útočiště pašeráků, setkávajících se zde. Pašerácká stezka, která vedla tajemným údolím, posloužila jako inspirace pro pochod pašeráků v předehře opery “Hubička” Bedřicha Smetany.

S úctou k minulosti

Manželé přistoupili k náročné rekonstrukci bez pomoci architekta, což vyústilo ve vytvoření naprosto jedinečného místa spojujícího stylové ubytování s restaurací, která potěší i nejnáročnější gurmány. Celý objekt je chráněnou kulturní památkou, což znamenalo dodržení určitých předpisů při rekonstrukci. Vše zachovatelné bylo pečlivě restaurováno.

„K rekonstrukci jsme přistupovali citlivě. Zachoval se původní krov včetně ondřejských křížů, podlahy v přízemí jsou z původních dlaždic, břidlicové štíty byly rozebrány a znovu složeny, prkenné podlahy a stropy, dveře a okna jsou replikami původních. Nejvíce mě baví skladba svislých stěn,” popisuje Michal. Pro izolaci svislých konstrukcí byla použita tradiční kombinace rákosu, hlíny, hliněných omítek a štuku, zakončená bílým vápenným nátěrem.

Podlahy pokrývají původní dlaždice, tesařské konstrukce prošly důkladnou revizí a každý poškozený trám byl nahrazen dřevem z jiné historické stavby. Kamenné zdivo bylo obnoveno s respektem k původnímu provedení. Okna a dveře byly pečlivě zhotoveny jako věrné repliky původních, včetně detailů, jako jsou ručně vyřezávané čtyřlístky na kuchyňských dveřích. Cennou připomínkou úprav domu je tesařský podpis s letopočtem 1818, vyrytý do dubového portálu hlavních dveří.

„Rekonstrukce historické památky není obyčejná, důležité je naslouchat domu. Bezové Údolí má neuvěřitelný genius loci a věříme, že jsme mu rekonstrukcí neublížili. Naopak, cítíme klid a pohodu, když sem přijedeme,” dodává Michal.

Český design a tradice v moderním kabátě

Tereza a Michal Hoškovi mají společnou vášeň pro architekturu a design. Výsledný dojem propojuje vlivy světové minimalistické architektury, funkcionalismu a přírody. Dominantním prvkem budovy je prosklený štít od Janošíka, interiér osvětlují svítidla od Brokisu a Lasvitu. Důležitými prvky interiéru jsou také produkty od Master&Master či TON, konkrétně kolekce Santiago od Reného Šulce. Skleněná a kovová zábradlí jsou od PRAM CZ, okna a dveře z truhlářství Betys. Prostor doplňuje nábytek, textil a další prvky od Julienstore a kamna z Kamnářství Jíra.

Gastronomický zážitek nabízí moderní česká kuchyně z lokálních surovin nejvyšší kvality. Restauraci vede šéfkuchařský tandem Michael Kubrt a Jana Jelič. Nabídka využívá sezónní suroviny od místních pěstitelů a chovatelů a zahrnuje vlastní výrobu šťáv, olejů, zavařenin, kompotů a fermentovaných produktů.

Kulinářské zážitky zahrnují pečená jídla z pece, večeře à la carte a degustace, uspokojící jak milovníky tradiční české kuchyně, tak vegetariány a vegany. „Dali jsme šéfkuchářům jednoduché zadání: vařit skutečně lokální, nutričně vyvážené pokrmy. Těší nás úsměvy našich hostů,” uzavírají Tereza a Michal Hoškovi.

Historie domu

Roubený dům je unikátní ukázkou vesnické lidové architektury 17. století. Patří mezi jednu z pouze osmi zachovalých křížových chalup v Česku.

Historický náhled chalupy

Historický náhled 19. století

Historická mapa

Historická mapa

Počátky

Nejstarší část domu byla postavena již v 16. století a mohla být vůbec prvním domem usedlosti. První zmínka o chalupě v dobových dokumentech je z 16. dubna 1600.

Křížový půdorys

V rámci rekonstrukce z roku 1818 byla k původně běžnému obdélníkovému půdorysu chalupy přistavěna dvě hrázděná křídla, která tvoří zmiňovaný kříž. Patřila bohatším tzv. zahradníkům.

Celková rekonstrukce

Chalupa prošla v roce 2020 kompletní, přesto citlivou rekonstrukcí, která zachovává její historickou podobu. Tesařské signování letopočtu na dubovém portálu hlavních dveří nám tuto rekonstrukci připomíná dodnes.

Unikátní architektura

Chalupa je jednou z posledních osmi zachovalých křížových chalup v České republice a představuje vzácný příklad lidové architektury 17. století.

Typ stavby:
Křížová chalupa
Zachovalých:
8 v celé ČR

Galerie vzpomínek

Obrázky vypráví příběh proměny historické chalupy v moderní boutique hotel s úctou k tradici.

Galerie vzpomínek 1
Galerie vzpomínek 2
Galerie vzpomínek 3
Galerie vzpomínek 4
Galerie vzpomínek 5
Galerie vzpomínek 6
Galerie vzpomínek 7
Galerie vzpomínek 8
Galerie vzpomínek 9
Galerie vzpomínek 10
Galerie vzpomínek 11
Galerie vzpomínek 12
Galerie vzpomínek 13
Galerie vzpomínek 14
Galerie vzpomínek 15
Galerie vzpomínek 16
Galerie vzpomínek 17
Galerie vzpomínek 18